Tietoa meistä

Business Center Pohjois-Savon hanketausta

Business Center Pohjois-Savo toimi 1.9.2018 – 31.8.2021 välisenä aikana hankerahoituksella. Hankkeen kokonaisbudjetti oli 2,2 miljoonaa euroa . Hanketta rahoittivat Etelä-Savon ely-keskus (ESR) ja Pohjois-Savon liitto (EAKR).

Pohjois-Savon kasvun ja elinvoimaisuuden varmistaminen yrittäjyys- ja innovaatioympäristöä kehittämällä –hankkeen eli Business Center Pohjois-Savon tavoitteet olivat: Pohjois-Savon yrittäjyyskasvatusstrategian ja yrittäjyyden yhteisen oppimisympäristön luominen. Yrittäjyyden edistäminen ja aktivointi. Yrityskiihdyttämön, innovaatioiden kaupallistamispalvelujen ja startup-yhteisön kehittäminen. Innovaatioiden tunnistaminen ja uusien yritysten aikaansaaminen, innovaatiofoorumien järjestäminen sekä ekosysteemi- yhteistyön kehittäminen. Business Center –palvelujen liiketoimintamallin kehittäminen ja toiminnan jatkuvuuden varmistaminen.

Välittömät tulokset, joita hankkeessa saatiin aikaan:

– Havuja#!@&%&! –ohjelmakokonaisuus, joka on yrittäjyyden edistämiseen tarkoitettu ohjelma, joka muodostuu kolmesta eri tason vaiheesta: Bootcamp -ideakiihdytysohjelmasta, Accelerator -startup-kiihdytysohjelmasta, Leap -kasvuyritysohjelmasta, Nuotiopiiri -yhteisöstä sekä Hackathonista
– Draft Program – Pohjois-Savo & Pohjois-Karjala –oppilaitosyhteistyönä.
– Yrittäjyyden yhteinen oppimisympäristö (Savonia, UEF, Sakky)
– Pohjois-Savon yrittäjyys- ja innovaatiokasvatusstrategia (varhaiskasvatuksesta korkeakouluihin), kaikkien koulutusasteiden yhteistyö ja kehittäminen, Tulevaisuudenosaajia –verkkosivusto.
– Savilahden yhtäläinen IPR-prosessi
– Innovaatiofoorumit
– Pohjois-Savon ekosysteemien prosessien kehittäminen ja Ekosysteemihankeen saaminen jatkamaan Business Centerin ekosysteemityötä.

Hankkeessa kehitettiin hyviä käytänteitä niin yrittäjyyden edistämisessä kuin myös innovaatioiden kaupallistamisessakin. Näitä ovat mm. Havuja#!@&%&! –ohjelmakokonaisuus, Draft Program liikeideakilpailun laajentaminen Pohjois-Savoon, yrittäjyyden yhteinen oppimisympäristö, Pohjois-Savon yrittäjyys- ja innovaatiokasvatusstrategia ja Tulevaisuudenosaajia –verkkosivusto sekä Pohjois-Savon ekosysteemien prosessien kehittäminen ja valmennus.

Keskeistä oli, että kaikki nämä palvelut olivat tarjolla kaikille Pohjois-Savon kunnille. Hyvä käytänteitä on levitetty mm. Business Centerin verkkosivuilla, Tulevaisuudenosaaja-verkkosivulla, NY ry:n, Yes-, Hub Panostamon, Savon Yrittäjät ry:n, Kuopion alueen kauppakamarin, Kuopion seudun Uusyrityskeskuksen ja muiden yhteistyötahojen kokouksissa ja tilaisuuksissa.

Lisäksi luotiin kaksi uutta verkostoa, joissa osaamistamme ja hyviä käytänteitämme on levitetty:
1) valtakunnallinen yrittäjyys- ja innovaatio-osaajien korkeakouluverkosto sekä
2) viiden hankkeen (Business Center Pohjois-Savon, DigiCenterNS-, Ekosysteemi-, Invest & Expand ja VERKA) yhteinen Advisory Board.

Hanke todettiin erittäin tarpeelliseksi ja kokonaisuudessaan onnistuneeksi, koska Business Center Pohjois-Savon toiminta vakiinnutettiin kuuden organisaation yhteistyönä (Savonia-ammattikorkeakoulu, Itä-Suomen yliopisto, Savon ammattiopisto, Kuopion ja Iisalmen kaupungit sekä Navitas Kehitys Oy Varkaudesta).

Hankehakemuksessa luvattiin luoda Business Centerille toimiva liiketoimintamalli. Mallissa päädyttiin yhteistyösopimukseen, johon eri osapuolet ovat sitoutuivat. Tätä päätöstä ja sopimusta edelsi SWOT-analyysit ja arvioinnit osakeyhtiö-, osuuskunta-, yhdistys- ja yhteistyösopimusmalleista.

Business Centerin rakentamista koordinoi Savonia-ammattikorkeakoulu yhdessä kumppaneidensa Savon ammattiopiston (Sakky), Kuopion kaupungin, Varkauden Navitas Kehitys Oy:n sekä Itä-Suomen yliopiston kanssa. Mukana toiminnassa olivat myös Iisalmen kaupunki ja Ylä-Savon ammattiopisto YSAO.

Business Center Pohjois-Savo NYT

Savonia-ammattikorkeakoulu, Itä-Suomen yliopisto, Savon Ammattiopisto, Iisalmen ja Kuopion kaupungit sekä Navitas Kehitys Oy Varkaudesta ovat solmineet kolmen vuoden yhteistyösopimuksen, jolla Business Centerin toiminta rahoitetaan.

Tiimimme Business Centerissä koostuu asiantuntevista, mutta helposti lähestyttävistä ja mutkattomista yrittäjyyden ja innovaatioiden ammattilaisista. Jokainen asiakas on meille tärkeä. Ristiinpölytys onnistuu, sillä olemme täysin toimialariippumattomia. Meillä on laajat kontaktit ja verkostot, jotka ulottuvat alueen oppilaitoksiin ja yrityksiinkin – ja kauemmaskin! Menetelmämme ovat käytännönläheisiä: karvahattutyylillä vedetään yhtä hyvin kuin kovat kaulassa. Pääasia on, että asiakas saa tarvitsemansa tuen. Täällä voit käydä tutustumassa tiimimme jäseniin!

Älä myöskään unohda Usein kysyttyjä kysymyksiä, Kuvagalleriaa ja Aineistoa -sivua.

Business Center Pohjois-Savon arvot, visio ja missio:

 

 

 

 

eakr_esr